Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Εκπαίδευση Προγαμιαίας Συμβουλευτικής Σχέσης.

Η χρονική περίοδος προετοιμασίας ενός γάμου πολλές φορές φαντάζει πολύ μικρή εξ αιτίας τόσων υποχρεώσεων και διαδικασιών που χρειάζονται να γίνουν ώστε το ζευγάρι να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Η κινητήριος δύναμη όμως που διευθετεί όλες αυτές τις υποχρεώσεις και που καλείται να σταθεί αντιμέτωπη με ότι προκύψει στον γάμο είναι «ο εαυτός μας σε μία σχέση με τον/την σύντροφό μας».
Συνήθως ένα ζευγάρι ξεκινά με όνειρα για μία ευτυχισμένη για πάντα ζωή αλλά όλοι έχουμε μία κρυφή ανησυχία, άλλοτε μικρή, άλλοτε μεγαλύτερη, αν θα ευδοκιμήσει ο δικός μας γάμος εξαιτίας όλων αυτών που έχουμε ακούσει και έχουμε ιδεί από τους γάμους γύρω μας.
Η προγαμιαία Συμβουλευτική σχέσης απευθύνεται σε άτομα και ζευγά¬ρια που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή έχουν ξεκινήσει την ζωή τους μαζί πρό¬σφατα και θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες για μία μακριά ευτυχισμένη ζωή με τον σύντροφό τους.
Η συμβουλευτική γάμου σκοπεύει να ενδυναμώσει την σχέση παρέχον¬τας εξειδικευμένη πληροφόρηση και δεξιότητες που βοηθούν την επικοινωνία, την αντιμετώπιση και επίλυση των συγκρούσεων και την δημιουργία ενός γάμου με πληρότητα. Δεν καθορίζει εάν η απόφαση είναι σωστή ή όχι διότι το ζευγάρι ήδη έχει πάρει την απόφασή του αλλά και διότι αυτό αφορά τους ίδιους.
Η προγαμιαία συμβουλευτική σκοπεύει να χτίσει πάνω σε υπάρχουσες δεξιότητες και να αναπτύξει νέες που θα ενδυναμώσουν την σχέση.
Γίνεται διερεύνηση, με σεβασμό και στα δύο πρόσωπα, των θεμάτων που άπτονται ενός γάμου όπως,
• η οπτική που υπάρχει για τις αξίες της ζωής π.χ. την απιστία,
• για το θέμα της διαχείρισης των οικονομικών,
• για το θέμα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών,
• το θέμα των πιθανών δειγμάτων εξουσίας του ενός προς τον άλλον.
• Σημαντικό θέμα είναι ο τρόπος επικοινωνίας του ζεύγους
• ο τρόπος αντιμετώπισης των διαφωνιών μεταξύ τους.
• Γίνεται διερεύνηση των προσδοκιών που υπάρχουν
• των ρόλων που συνήθως υιοθετούνται από τα δύο πρόσωπα.
• Διαχείρησης των συναισθημάτων μας αλλά και του άλλου.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει Θεωρητική κάλυψη του θέματος βασισμένη στην Προσωποκεντρική και Υπαρξιακή προσέγγιση, βιωματικές ασκήσεις role playing, όπου τα δύο μέλη εκπαιδεύονται να επικοινωνούν με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, βιωματικές ασκήσεις συναισθηματικής νοημοσύνης, και Ομάδα συζήτησης με ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για το θέμα των σχέσεων.
Κάθε εκπαιδευτική ενότητα προσαρμόζεται στις ανάγκες των ενδιαφερομένων που διερευνώνται κατά την διάρκεια της πρώτης συνέντευξης με τον υπεύθυνο.
Την εκπαίδευση Προγαμιαίας Συμβουλευτικής Σχέσης μπορούν να την παρακολουθήσουν τα δύο μέλη της σχέσης, αλλά και το ένα εκ των δύο. Κάθε πληροφορημένο πρόσωπο μέσα στην σχέση μπορεί να φέρει αλλαγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου