Έφηβοι

Στην ατομική Συμβουλευτική ο/ η  έφηβος αντιμετωπίζεται με πολλή λεπτότητα και διακριτικότητα, θεωρώντας τον εξ αρχής  έναν εν δυνάμει  αυριανό ολοκληρωμένο ενήλικα που το μόνο που χρειάζεται είναι να συντροφευτεί από κάποιον ειδικό στο ταξίδι της ανακάλυψης του πραγματικού του εαυτού .Στην διαδικασία  καλύπτονται θέματα που αφορούν την ταυτότητα του εφήβου και κάποια  από αυτά είναι τα εξής:
 Οι ανησυχίες ,το άγχος  και αμφιβολίες των εφήβων για το αν τα καταφέρνουν να σχετίζονται με τους φίλους τους και με τους γύρω τους, οι  ανησυχίες  για τις σπουδές τους και  τις εξετάσεις τους.
Η μοναξιά τους σε ένα κόσμο πολύβουο και παράλογο.
 Η οργή προς τους μεγαλύτερους και η  θλίψη τους για τις απογοητεύσεις τους.
Παρέχεται ενημέρωση και ενθάρρυνση για την επαγγελματική τους επιλογή και κατάλληλη πλαισίωση με σεβασμό , των εφήβων και της οικογένειας σε περιπτώσεις παραβατικότητας.
Στόχος είναι η  Ανάπτυξη της Αυτοεκτίμησης και Αυτοπεποίθησης  του εφήβου για την αποκάλυψη ενός  δυνατού και ολοκληρωμένου αυριανού ενήλικα.




Ομάδες εφήβων

Ο έφηβος καλείται να αντιμετωπίσει περίπλοκα θέματα , όπως το να καταφέρει να αποκτήσει την προσωπική του ταυτότητα, θέματα σεξουαλικότητας, έλλειψης κατανόησης από τους μεγαλύτερους, ή καλείται να αντιμετωπίσει τον παραλογισμό της κοινωνίας μας σε πολλές εκφράσεις της ζωής. Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα του παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην διάθεσή του και στην αίσθηση της εμφάνισής του.
Μέσα στις ομάδες εφήβων αυτά είναι κάποια από τα θέματα που ανοίγονται σε ένα κλίμα σεβασμού και συνεργασίας ευαισθησίας και αποδοχής. Οι έφηβοι αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι και συγχρόνως μαθαίνουν να λύνουν τα θέματα που τους απασχολούν συλλογικά .
Μέσα από ενασχολήσεις που επιλέγουν στην ομάδα, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά  τους(π.χ. άγχος, θυμό) και τον χρόνο τους. Μαθαίνουν να επικοινωνούν με τους άλλους με ένα αποτελεσματικό τρόπο και να σχεδιάζουν την επαγγελματική τους ταυτότητα.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους και γίνονται υγιή και ευτυχισμένα άτομα γεμάτα αυτοπεποίθηση, έτοιμα να αναλάβουν και να ζήσουν την δική τους ζωή με πληρότητα. 


        
 Συμβουλευτική οικογένειας με έφηβους.

          Σε όλες τις οικογένειες τα χρόνια της εφηβείας είναι τα δυσκολότερα και αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση.
          Μέθοδοι που γνώριζαν οι γονείς από την δική τους διαπαιδαγώγηση ή που ίσχυαν στο παρελθόν, τώρα δεν επιτυγχάνουν.
          Οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις στην οικογένεια συνεχώς κλιμα­κώνονται.
          Θέματα όπως η τήρηση του ωραρίου σε εξόδους, η επιλογή των φίλων, η εμφάνιση των εφήβων, η πρόοδος στο σχολείο και ο τρόπος συμπεριφοράς είναι συχνά η αιτία για καθημερινή πολλές φορές ένταση και θυμό.
          Οι γονείς κάποιες φορές νιώθουν αβοήθητοι, φοβισμένοι αλλά και οργι­σμένοι για ότι αντιμετωπίζουν.
          Οι έφηβοι πάλι νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς, οργίζονται και επαναστατούν στις συμβουλές και τα όρια των γονιών τους και νιώθουν κάποιες φορές εντελώς μόνοι και ανικανοποίητοι.
          Στην συνάντηση οικογένειας με έφηβο γίνεται προσέγγιση κατανόησης με ευαισθησία και σεβασμό προς κάθε ένα μέλος της οικογένειας. Ακολου­θείται η προσωποκεντρική διαδικασία συμβουλευτικής, που σημαίνει ότι πα­ρέχονται οι συνθήκες της προσέγγισης της ενσυναίσθησης, της άνευ όρων αποδοχής και της αυθεντικότητος από τον Σύμβουλο Ψυχοθεραπευτή.
          Τα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν ακολουθώντας το παράδειγμα του Συμβούλου να ακούν προσεκτικά το ένα το άλλο, να κατανοούν και να σέβον­ται τις ανάγκες ο ένας του άλλου.
          Οι λύσεις και οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα συναποφασίζονται από την ομάδα (οικογένεια + σύμβουλο) ανάλογα με τις ανάγκες και την κουλτούρα της οικογένειας. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις και ο Σύμβουλος δεν έχει τέτοια πρόθεση.
          Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας στόχος, αυτός είναι η ομαλότερη διά­βαση των δύσκολων χρόνων της εφηβείας με τα περισσότερα οφέλη. Κάποια από αυτά είναι η δομή μιας υγιούς λειτουργικής προσωπικότητας του έφηβου και η συνεκτικότητα των δεσμών της αγάπης της οικογένειας.
          Όσο υπάρχουν υγιείς ζεστές και δημιουργικές οικογένειες που θα αγκαλιάζουν τους έφηβους με σεβασμό, αποδοχή, αγάπη και όρια, τόσο θα υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα και μέλλον.