Σχέσεις


Προγαμιαία Συμβουλευτική Σχέσης.
            Η χρονική περίοδος προετοιμασίας ενός γάμου πολλές φορές φαντάζει πολύ μικρή εξ αιτίας τόσων υποχρεώσεων και διαδικασιών που χρειάζονται να γίνουν ώστε το ζευγάρι να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
            Η κινητήριος δύναμη όμως που διευθετεί όλες αυτές τις υποχρεώσεις και που καλείται να σταθεί αντιμέτωπη με ότι προκύψει στον γάμο είναι «ο εαυτός μας σε μία σχέση με τον/την σύντροφό μας».
            Συνήθως ένα ζευγάρι ξεκινά με όνειρα για μία ευτυχισμένη για πάντα ζωή αλλά όλοι έχουμε μία κρυφή ανησυχία, άλλοτε μικρή, άλλοτε μεγαλύτερη, αν θα ευδοκιμήσει ο δικός μας γάμος εξαιτίας όλων αυτών που έχουμε ακούσει και έχουμε ιδεί από τους γάμους γύρω μας.
            Η προγαμιαία Συμβουλευτική σχέσης απευθύνεται σε άτομα και ζευγά­ρια που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή έχουν ξεκινήσει την ζωή τους μαζί πρό­σφατα και θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες για μία μακριά ευτυχισμένη ζωή με τον σύντροφό τους.
            Η συμβουλευτική γάμου σκοπεύει να ενδυναμώσει την σχέση παρέχον­τας εξειδικευμένη πληροφόρηση και δεξιότητες που βοηθούν την επικοινωνία, την αντιμετώπιση και επίλυση των συγκρούσεων και την δημιουργία ενός γάμου με πληρότητα. Δεν καθορίζει εάν η απόφαση είναι σωστή ή όχι διότι το ζευγάρι ήδη έχει πάρει την απόφασή του αλλά και διότι αυτό αφορά τους ίδιους.
            Η προγαμιαία συμβουλευτική σκοπεύει να χτίσει πάνω σε υπάρχουσες δεξιότητες και να αναπτύξει νέες που θα ενδυναμώσουν την σχέση.
            Γίνεται διερεύνηση, με σεβασμό και στα δύο πρόσωπα, των θεμάτων που άπτονται ενός γάμου, όπως η οπτική που υπάρχει για τις αξίες της ζωής, για την απιστία, για το θέμα της διαχείρισης των οικονομικών, για το θέμα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών, το θέμα των πιθανών δειγμάτων εξουσίας του ενός προς τον άλλον.
            Σημαντικό θέμα είναι ο τρόπος επικοινωνίας του ζεύγους και ο τρόπος αντιμετώπισης των διαφωνιών μεταξύ τους.
            Γίνεται επίσης διερεύνηση των προσδοκιών που υπάρχουν και των ρόλων που συνήθως υιοθετούνται από τα δύο πρόσωπα.
            Κάποιες φορές έχουμε δει και ακούσει να υπάρχει ένα διπλό μήνυμα σ’ αυτό που μας λέει ή λέμε στον άλλο.
            Τα διπλά μηνύματα χαρακτηρίζονται από μία αντίφαση ανάμεσα σ’ αυτό που νιώθει το άτομο και σε αυτό που εκφράζει, γεγονός που προκαλεί κυρίως στον άλλο σύγχυση αντίφαση και αμφιβολία. Εκεί συνήθως κρύβονται ίσως φόβοι. Φόβοι ότι μπορεί να διαλυθεί η σχέση αν πουν την αλήθεια αυτού που νιώθουν. Φόβοι ίσως διότι ντρέπονται να πουν την αλήθεια ή αισθάνονται μειονεκτικά. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να χτίζεται και να συνεχίζεται η σχέση σε λάθος βάση.

            Η επικοινωνία είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο μεταβιβάζει πληροφορία σε κάποιο άλλο άτομο που την αποκωδικοποιεί.
            Εδώ υπάρχει αλληλεπίδραση καθώς από την επικοινωνία επηρεάζον­ται και τα 2 μέλη.

Συμβουλευτική σχέσης ζεύγους εντός και εκτός γάμου.

            Η αγάπη, η συντροφικότητα, η πληρότητα του ανήκειν είναι κάποια από τα οφέλη που απολαμβάνει ή θα ήθελε να βιώνει κάποιος μέσα σε μία σχέση.
            Πώς μπορούμε όμως να βιώνουμε την αγάπη όταν είμαστε πληγωμέ­νοι, θυμωμένοι, γεμάτοι απογοήτευση και απόρριψη κάποιες φορές
            Όταν η απογοήτευση συσσωρεύεται τότε χάνουμε το κουράγιο και την ελπίδα ότι η σχέση μας θα επιβιώσει. Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε τα λάθη που γίνονται από τους συντρόφους μας, αλλά και τα δικά μας λάθη μέσα στην σχέση. Δεν έχουμε διδαχθεί πώς λειτουργεί μία αρμονική σχέση, πώς λύνουμε μία διαφωνία χωρίς να βγούμε λαβωμένοι απ’ αυτήν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα στην χαρά και την ευτυχία που φέρνει μία καλή σχέση.
            Η Συμβουλευτική σχέσης ζεύγους είναι μία διαδικασία που σκοπό έχει να διευκολύνει και να δώσει δεξιότητες στο ζευγάρι να επιλύσουν τις τυχόν διαφορές τους και να βρουν μονοπάτια καλύτερης επικοινωνίας και αρμονικής συμβίωσης.
            Στην διαδικασία της συμβουλευτικής ακολουθείται ο προσωποκεν­τρι­κός τρόπος προσέγγισης. Αυτό σημαίνει ότι ο σύμβουλος ακολουθεί την θεωρία και τα μονοπάτια του C. Rogers, του N. Gayling και Ch. Oleary,, προσωποκεντρικών θεραπευτών για το ζεύγος και την οικογένεια.
            Σε ένα ασφαλές κλίμα σεβασμού και αποδοχής και για τα 2 άτομα, ο σύμβουλος βοηθά στην έκφραση συναισθημάτων, συνάδει στην διερεύνηση θεμάτων που άπτονται της συμβουλευτικής ζεύγους, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατόν εξέλιξη.

           
Κάποιες ενότητες που διερευνώνται είναι οι εξής:
● Καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του ζεύγους, που σημαίνει να μπορεί να ακούει καθαρά ο ένας τι λέει στον άλλο.
            ● Θέματα συγκρούσεων και διαφωνιών και τρόπων επίλυσης αυτών.
            ● Θέματα σεξουαλικής φύσεως, διαφορετικότητες και τρόποι επίλυσης.
            ● Θέματα εξουσίας και ρόλων στην σχέση.
            ● Θέματα εμπιστοσύνης και αμφισβήτησης από τον έναν προς τον άλλο.
            ● Θέματα συναισθηματικής έκφρασης και τρόποι διαχείρισης συναι­σθημάτων.

            Ο ρεαλισμός στην σχέση, που επιτυγχάνεται μέσα από την διερεύνηση, βοηθά να ιδωθούν κάποια θέματα χωρίς σκιές και ασάφειες. Από την άλλη, η ευαισθητοποίηση στην διαχείριση των συναισθημάτων μέσα στην σχέση είναι ο καταλυτικός παράγων που μπορεί να την αναθερμάνει και να την κάνει δυ­νατή και ολοκληρωμένη.
            Η Συμβουλευτική στην σχέση του ζεύγους μπορεί να διαρκέσει από 1-3 συναντήσεις για την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου θέματος, ή να διαρκέ­σει περισσότερο, για μία βαθύτερη και εκτενέστερη διερεύνηση της σχέσης των δύο ατόμων. Η διάρκεια καθορίζεται από τους ενδιαφερόμενους και τον σύμβουλο ανάλογα με το θέμα που έχει προκύψει και τις ανάγκες που υπάρ­χουν.